Strona główna » Artykuły » Zdrowie kobiety » Dieta bezglutenowa – czy jest bezpieczna?

Dieta bezglutenowa – czy jest bezpieczna?

Dieta bezglutenowa - czy jest bezpiecznaChociaż moda na dietę bezglutenową opanowała cały świat, eliminacja tego składnika konieczna jest tylko przy celiakii – trwałej nietolerancji glutenu. Osoby zdrowe nie muszą decydować się na ten krok, a co więcej – wcale nie powinny. Rezygnując z produktów zawierających gluten, rezygnują bowiem też z innych składników odżywczych. Poza tym trudno o zdrowe produkty bezglutenowe zwłaszcza, jeśli nie przyrządzamy ich od podstaw samodzielnie w domu.

DIETA BEZGLUTENOWA TO ELIMINACJA GLUTENU ALE TEŻ WITAMIN, BIAŁEK, BŁONNIKA

U osób, które z powodów zdrowotnych nie muszą eliminować glutenu, rezygnacja z tego białka i wcale nie jest potrzebna. Często dieta bezglutenowa może również wyrządzić więcej szkód niż pożytku, m.in. powodując niedobory. Dlaczego?

Eliminacja produktów z glutenem powoduje eliminację również innych wartości odżywczych w nich zawartych. Należą do nich. m.in. białko, węglowodany, witaminy i minerały czy błonnik pokarmowy. Z tego powodu osoby dla których dieta bezglutenowa jest konieczna, często przebywają pod stałą opieką dietetyka, który układa odpowiedni jadłospis i dba o to, by nie zabrakło w nim najważniejszych składników. Samodzielne przejście na dietę bezglutenową – w dodatku bez wskazań zdrowotnych – może więc być niebezpieczne.

PRODUKTY GLUTEN FREE

Niektóre produkty bezglutenowe (najczęściej te sztucznie pozbawione glutenu) są bardzo mocno przetworzone, zawierają konserwanty, barwniki, cukier i inne niezdrowe substancje. Przykładem mogą być bezglutenowe płatki śniadaniowe, w których składzie znajdują się zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy, a także inne ulepszacze. Również bezglutenowa mąka zwykle zawiera glukozę, spulchniacze, zagęszczacze, dekstrozę oraz gumę guar.

Samo oznaczenie logiem „przekreślonego kłosa” nie oznacza więc, że produkt jest zdrowy i wartościowy, a czytanie składów jest w tym przypadku bardzo ważne.Chcąc zdrowo się odżywiać, najlepiej wybierać po prostu produkty mało przetworzone, bez dodatkowych i niepotrzebnych składników. Jeśli gluten nie szkodzi, lepiej wybrać kanapkę z warzywami na pełnoziarnistym pieczywie niż bezglutenowe ciastka z niezdrowymi dodatkami.

DIETA BEZGLUTENOWA – KONIECZNA PRZY CELIAKII

Inaczej sprawa wygląda w przypadku osób, które chorują na trwałą nietolerancję glutenu. Celiakia wymaga bowiem całkowitej rezygnacji z tego składnika, więc dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie. Nawet minimalna ilość glutenu (obecna np. w okruszkach chleba) może powodować u nich nieprawidłową odpowiedź organizmu – zanik kosmków jelitowych. Kosmki odpowiadają za prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, a więc gdy są zniszczone, organizm staje się niedożywiony i pojawiają się niedobory.

Skutkują one szeregiem różnorodnych objawów i schorzeń, m.in. anemią, aftami w jamie ustnej, problemami ze szkliwem, zmęczeniem, osteoporozą, depresją, czy nawet poronieniami i nowotworem. U ok. 10% chorych celiakia objawia się też problemami ze strony układu pokarmowego (np. biegunką, wymiotami, bólami brzucha).

CZY TO CELIAKIA? ZRÓB BADANIA DNA!

Przed przejściem na dietę bezglutenową konieczna jest jednak odpowiednia diagnostyka. Tylko wtedy, gdy lekarz potwierdzi występowanie choroby, można na stałe wyeliminować gluten. Najlepiej rozpocząć ją od prostych badań genetycznych. Za celiakię odpowiadają bowiem określone geny (HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8). Jeśli u danej osoby genów nie ma – celiakia zostaje wykluczona i nie ma możliwości zachorowania. Jeśli natomiast są obecne – konieczna jest dalsza diagnostyka (np. oznaczenie przeciwciał), co pozwoli sprawdzić aktywność choroby. Dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem.. tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia.

Autor: Badaniaprenatalne.pl

Badaniaprenatalne.pl
Portal badaniaprenatalne.pl powstał na początku 2004 roku. Jego główną ideą jest dostarczenie informacji na temat tego czym są badania prenatalne oraz wskazanie miejsc, w których można je wykonać. Na łamach portalu mogą Państwo znaleźć szereg informacji przydatnych nie tylko w okresie ciąży, ale także w pierwszych miesiącach życia dziecka.

Nie przegap

Jak zajść w ciążę

Jak zajść w ciążę

Na ludzką płodność wpływa wiele czynników. Nie na wszystkie mamy wpływ, jednak eliminując czynniki szkodliwe …

5 komentarzy

  1. Nas nie opanowała i raczej nie opanuje hehe 🙂 Artykuł świetny!

  2. Coraz łatwiej kupić produkty bezglutenowe. Na szczęście my z przyswajaniem glutenu nie mamy problemów.

  3. Moda na dietę bezglutenową ogłupiła wiele osób. Wszystko bez glutenu, bo to lansują media. Nikt nie informuje o szkodliwości takiej diety :/ ja muszę bardzo uważać- mogę, ale nie dużo. Jeśli przesadzę, ból brzucha mnie rozkłada na łopatki 🙁 Dobrze się czytało.

  4. Ja Ci powiem że myślę o tym by zrobić badania w tym kierunku. Świetny i bardzo wartościowy tekst

  5. Powiem Ci szczerze, że cieszę się, że nie mam przeciwwskazań do używania glutenu po wydaje mi się to mało wygodne. Nie lubię większych zmian w diecie i cieszy mnie to, ze może być urozmaicona. Po prostu zle znoszę ograniczenia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *